Exposició de Baldufes


    La baldufa, amb totes les seves múltiples variants tipològiques, és una de les joguines més antigues i d'abast més universal.
    El seu origen es perd en l'alba de les civilitzacions, i és incert d'afirmar el lloc geogràfic i el context cultural on va aparèixer per primera vegada, ja que se n'han trobat mostres i restes en diversos jaciments arqueològics celtes, mesopotàmics i egipcis.
    Estesa al llarg de cinc continents, la seva presència a cultures i pobles tan diversos li donen una riquesa multicultural que poques joguines tenen, una qualitat que, juntament amb la varietat de formes, materials i utilitzacions rituals, lúdiques o científiques que la caracteritzen, fa de la baldufa un objecte d'alt valor etnològic.
    A cavall entre el joc, la ciència i l'art, la baldufa és un artefacte d'un gran interès tant per la introducció a l'estudi de les ciències físiques i la tecnologia, com a la cultura material, lúdica i estètica dels diferents pobles i ètnies.
    A Catalunya, fer ballar la baldufa ha estat fins fa pocs anys un dels jocs de carrer més tradicionals i populars.
    Reflectint la seva presència aquí i en jocs d'arreu del món, aquesta exposició recorre la trajectòria històrica de la baldufa, des dels seus orígens fins als nostres dies, i fa la palesa la seva incidència en múltiples expressions de la societat actual.
    L'Associació d'Amics de la Baldufa es complauen a presentar-vos l'exposició " La baldufa. Un món d'amics", amb el convenciment que conèixer el que ens uneix, en lloc d'assenyalar el que ens separa, afavoreix la solidaritat.


[  Introducció a l'Exposició  ]