Dintre de les moltes vessants de la Baldufa com a tal, trobem unes que per el material i les formes que la conformen son una veritable meravella.    La entretinguda construcció, plec a plec, l'hi dona una característica fora del normal del que estem acostumats a veure.    Un entreteniment en la seva construcció, una obra al acabar-la i si mes no un goig en el seu conjunt.
Aquí us mostro la definició extreta de Viquipèdia ( Origami ).

L'origami (o papiroflèxia) és l'art japonès del plegament del paper. És originari del Japó (en japonès significa, literalment, "plegar" (oru) "paper" (kami). En català, també es coneix com a papiroflèxia.

La papiroflèxia pot definir-se com una art educativa en què es desenvolupa la creativitat, prenent-la com a passatemps o aplicant-la fins i tot en les matemàtiques.

Partint d'una base inicial (quadrats generalment, rectangles, triangles o altres formes, a voltes) s'obtenen figures que poden anar des de senzills models fins a ninots de gran complexitat. Els subjectes preferits per modelar són animals, altres elements de la natura (flors, arbres, etc) i capses. Es poden fer figures diverses com vaixells, barrets, pingüins, ocellets, avions i gairebé qualsevol cosa que hom tingui traça de fer i imaginació de crear.

L'única norma és que tot s'ha de fer doblegant. No es permet ni trencar ni enganxar. Tot ha d'estar fet d'una sola peça, o es consideraran obres diferents. En català, la figura construïda mitjançant la papiroflèxia es coneix amb el nom de papirola.

Segons la filosofia oriental, l'origami aporta calma i paciència a qui el pràctica, característica comuna de bastants teràpies basades en l'exercici manual.


Diexem uns arxius per poder visualitzar com es fan i d'altres qüestions del tema.

Com fer una Baldufa.:    Baldufa Molinet

Arxius en format PDF.:   Baldufa Spinner     Baldufa Instruccions